Rode wouw stuurt sms'jes

Twee weken geleden brachten dierenvrienden uit Tongeren een gekwetste roofvogel bij ons binnen. Ze troffen de vogel, spartelend op de grond, aan langs een wandelpad en de mannen slaagden erin de vogel te vangen. Eenmaal in Oudsbergen bleek het om een zeldzame rode wouw te gaan.

Onderzoek door ons medisch team bracht geen ernstige kwetsuren aan het licht. De vogel was wel wat verzwakt en het verenkleed was nat. De wouw bleef enkele dagen op onze afdeling intensieve zorgen om aan te sterken en ter observatie. Toen de roofvogel voldoende op krachten was, werd haar vliegkunde getest in een van onze revalidatie vliegkooien.

Het röntgenonderzoek van de rode wouw bracht gelukkig geen breuken aan het licht.

Na een week revalideren werd de wouw door onze dierenartsen goed bevonden en kreeg het zogenaamde label: FitForNature. Dat wil zeggen: klaar om vrijgelaten te worden. Om de vogel na vrijlating nog verder te kunnen opvolgen, werd beslist haar te voorzien van een GPS-tracker. Die stuurt dagelijks de locatie van de vogel door zodat er een overzichtelijk Google Maps kaartje gemaakt kan worden.

De rode wouw werd vorige week woensdag op de vindplaats terug vrijgelaten. Ze bleef daar amper 1 dag. Daarna zette de vogel tegen 60km/uur koers naar Luxemburg en vloog vervolgens zelfs door tot in Dijon (Frankrijk). Daar overnachtte ze in natuurgebied: Parc Naturel Régional du Morvan. Gisterenmorgen vertrok ze plots richting noord, passeerde de stad Troyes en in de avond kwam ze aan in het bekende natuurgebied: Lac Dur Der. Daar verblijft ze vandaag al de hele dag...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..