Rode wouwen vrij...

Enkele weken geleden konden twee grootgebrachte rode wouwen succesvol worden vrijgelaten...

U herinnert zich misschien nog wel de twee jonge rode wouwen die door onze dierenverzorgers noodgedwongen grootgebracht moesten worden. Ze waren de enige rode wouwen die dit jaar in Nederlands-Limburg geboren waren. Hun nest werd vernield door een storm.

Onze dierenverzorgers brachten het duo met de grootste zorgen groot. Ze groeiden als kool en in een vliegkooi leerden ze jagen op levende prooien en eten van kadavers, hetgeen ze in de natuur ook vaak doen. Eind augustus was de tijd gekomen om afscheid te nemen van deze prachtige, jong-volwassen rode wouwen.

Nabij hun geboorteplek kregen ze terug de vrijheid. Om hun doen en laten te kunnen volgen, werden ze door ornithologen voorzien van een rugzakje met een GPS-tracker. Die stuurt geregeld de locatie van de vogels door naar de onderzoekers.

Helaas begaf de zender van één van de wouwen het na enkele dagen, vermoedelijk door technische storing. De andere wouw kon mooi gevolgd worden. Hij bleef eerst enkele dagen rondhangen op de vrijlatingsplek, vloog daarna naar Tongeren waar hij al jagend prachtig gefotografeerd kon worden.

Momenteel is 'onze' wouw op weg naar zijn overwinteringsgebied in Zuid-Europa. Hij heeft vandaag de grens met Frankrijk overgestoken en bevindt zich ten zuiden van Reims. We hopen u komende weken en maanden geregeld op de hoogte te brengen over het reilen en zeilen van deze speciale vogel...

Foto: Carine Richerzagen

Rode wouwen vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..