Roerdomp uit Langdorp terug vrij...

De roerdomp die eind februari in ons opvangcentrum terechtkwam kon afgelopen week worden vrijgelaten.

De vogel werd toen door een wandelaar ontdekt in Langdorp en kon door onze medewerkers gemakkelijk gevangen worden. De zeldzame reiger werd uitgebreid onderzocht, maar er kon enkel worden vastgesteld dat het dier een verkrampte linkerpoot had en wat bloed aan zijn bek en oor. We vermoeden dat de roerdomp een hersenschudding had, want na enkele dagen op onze spoedafdeling kon hij al verplaatst worden naar een ruime binnenkooi.

Deze kooi werd ingericht als roerdompbiotoop door de halve oppervlakte te vullen met rietplanten. Daar voelde de vogel zich thuis en kreeg hij ook vis voorgeschoteld. Toen we merkten dat hij na enkele dagen zelf begon te eten en voldoende was aangesterkt kon deze prachtige reiger terug de natuur in.

We kozen een beschermd natuurreservaat in Bokrijk uit als nieuwe thuis voor deze roerdomp. Dit terrein waar open water wordt afgewisseld met grote rietvlaktes is het ideale biotoop voor deze rietvogel. Jaarlijks broeden er roerdompen in dit gebied en hopeliik blijft ook ons exemplaar in het gebied om een kroost groot te brengen.

Album 'roerdomp langdorp vrij'

Roerdomp uit Langdorp terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..