Roodborstjes op reis...

Het is eind oktober. De zomer en al zijn weelde liggen weer ver achter ons. De natuur gaat in een wintermodus maar enkele dieren zijn nog volop aan een reis bezig: vogels …

Een beeld dat iedereen wel eens heeft gezien: een grote troep kraanvogels die vaak luidruchtig en in een kenmerkende V-vorm komen overvliegen. Kraanvogels zijn het opvallendste voorbeeld van vogels die op trek zijn naar het warme zuiden. Maar ook vogels van een kleiner formaat ondernemen elk jaar zo’n reis.

Afgelopen week hebben we enkele van deze moedige reizigers opgevangen. Het merendeel waren roodborstjes, waarvan eentje zelfs geringd was in Finland! Vaak kwamen de roodborstjes bij ons binnen nadat ze tegen een raam waren gevlogen. Ze hebben een serieuze klap gehad waar ze even van moeten bekomen.

Een raamslachtoffer gevonden?

Heb je zelf een raamslachtoffer gevonden, controleer dan of het geen ernstige verwondingen heeft. Is dat niet zo, dan is het goed om de vogeltjes even te laten bekomen in een donkere ruimte. Een klein doosje werkt het best. Mocht het na die tijd toch nog versuft en onactief blijven, breng het dan bij ons binnen. Wij zorgen er dan voor dat het dier in geen tijd terug zijn reis kan aanvatten.

Roodborstjes op reis...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..