Roodhalsfuut vast in rondslingerende vissersdraad...

Vandaag werd een zeldzame roodhalsfuut gered die vast was geraakt in rondslingerende visdraad.

Al enkele dagen zit er een zeldzame roodhalsfuut op het "Klauwenhof" in Maaseik. Zo een zeldzame vogel trekt natuurlijk heel wat fanatieke vogelkijkers die het dier van dichtbij willen bekijken.

Twee vogelkijkers belden vanmiddag in paniek naar het Natuurhulpcentrum. Ze hadden de roodhalsfuut wel mooi in beeld in hun verrekijker, maar het dier leek ergens vast te zitten en niet meer weg te kunnen.

Snel werd een kayak ingeladen en trokken enkele medewerkers naar Maaseik. In het midden van de plas zat de roodhalsfuut, en hij kon inderdaad amper bewegen. Bovendien werd de fuut aangevallen door een groepje meeuwen.

Toen we met de kayak dichterbij konden komen, bleek dat de fuut helemaal verstrikt was geraakt in visdraad. Aan deze visdraad hing een zware bol, en heel wat waterplanten zaten ook vast in de draad. Dit alles was zo zwaar geworden, dat het kleine fuutje geen kant meer uit kon.

Een deel van de draad werd ter plekke al losgeknipt, de rest werd verwijderd in het Natuurhulpcentrum. Gelukkig vielen de verwondingen al bij al nog mee. Momenteel zit de zeer stressgevoelige vogel in een rustige kamer, maar we hopen natuurlijk dat alles snel genezen is, zodat we de roodhalsfuut binnen enkele dagen terug kunnen vrijlaten.

Helaas gebeurt het wel vaker dat vogels vastraken in visdraad. We vragen dan ook met aandrang dat vissers tenminste de moeite doen om hun afval op te ruimen! Een kleine moeite voor de vissers dat wel het verschil kan betekenen tussen leven en dood voor allerlei diersoorten!

Album 'Roodhalsfuut vast in visdraad'

Deze zeldzame roodhalsfuut was helemaal verstrikt geraakt in rondslingerende visdraad en kon amper nog bewegen.

Roodhalsfuut vast in rondslingerende vissersdraad...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..