Roofvogels vrijgelaten...

Vandaag mochten we enkele roofvogels terug vrijlaten, waaronder een zeldzame rode wouw!

Enkele gerevalideerde roofvogels mochten vandaag terug genieten van hun vrijheid.

De eerste, en tegelijk ook de speciaalste, was een rode wouw. Half maart worden we verwittigd door mensen die in Hamont-Achel beheerswerken uitvoeren. Zij treffen midden op een veld een roofvogel aan die plat op zijn buik ligt, niet op zijn poten kan staan en een slijmerige bek heeft.

De melders denken dat het om een rode wouw gaat. Een medewerkers spoedt zich naar Noord-Limburg en treft inderdaad een rode wouw aan op de akker.

Eens terug in Opglabbeek wordt de vogel onderzocht en ons vermoeden bevestigd: vergif. De vogel heeft verkrampte poten, geen pupilreflex en een slijmerige bek. Er wordt antigif toegediend tegen het meest gebruikte gif: aldicarb. Dit is een neurotoxine en een van de meest giftige insecticiden ooit geproduceerd. Het gif, beter bekend onder de merknaam ‘Temik‘, is al sinds 2004 verboden in de Europese Unie. Blijkbaar zijn er nog mensen die er voorraad van hebben want het product duikt nog geregeld op bij de vergiftiging van roofvogels.

Het toegediende antigif bleek gelukkig te werken want een half uurtje later was de wouw alweer wat beter. Toch had de vogel zoveel gif binnen gekregen dat een tweede dosis antigif noodzakelijk was. Hiermee was het grootste gevaar geweken, maar het gif had wel schade aangericht. De vogel moest nog enkele dagen verzorgd worden. Na een verblijf van 14 dagen in ons centrum kreeg deze prachtige rode wouw een tweede kans van ons en kon hij succesvol worden vrijgelaten.

Rode wouwen staan erom bekend graag aas te eten en zijn daardoor gemakkelijk slachtoffer van vergif.

De tweede roofvogel was een torenvalk. Hij kwam binnen met een ontwrichte schouder. Ook hij moest enkele weken revalideren, eerst in een kleine Intensive Care-kooi om zo weinig mogelijk te bewegen, later in een grotere vliegkooi om zijn spieren terug aan te sterken.

De laatste geluksvogel was een buizerd. Zijn hele kropinhoud bleek verzuurd en moest worden leeggemaakt. Voor hem was een lange revalidatie niet nodig, want hij moest maar enkele dagen in het Natuurhulpcentrum verblijven.


Zoals je op de video kan zien vlogen de drie vogels goed weg. Hoewel deze geen zendertje dragen, zoals de vorige wouw die een maand geleden werd vrijgelaten, zijn we er van overtuigd dat ook deze vogels het minstens zo goed zullen doen!

Roofvogels vrijgelaten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..