Roze pelikaan gevangen!

Gisteren kregen we voor de tweede keer in twee jaar een roze pelikaan in opvang. Sinds een kleine week kregen we dagelijks meldingen van een rondzwervend tam exemplaar in Balen op het Kempisch Kanaal.

Op 5 november kwamen de eerste meldingen dat er een roze pelikaan rondzwierf in de regio Mol-Balen. Jammer genoeg was het dier nog erg actief en ging het in en uit het kanaal, wat een vangstactie enorm bemoeilijkt. Uiteindelijk, na een kleine week, kon de brandweer van Balen in samenwerking met enkele omstaanders het dier vangen en overbrengen naar ons centrum. Het dier is niet gewond of ziek, en heeft al goed gegeten.

Roze pelikanen komen hier van nature niet voor, maar leven wel in Oost-Europa, zoals in de Donaudelta en Griekenland. In de winter trekken ze daar weg naar de regio van de Rode Zee. Dit exemplaar is zeker geen wild exemplaar, dat is te zien aan de dunne plastic ring rond de poot. Op de ring staan echter geen gegevens. Het dier is ook niet gechipt, waardoor de eigenaar onmogelijk te achterhalen is. Bovendien kan een eventuele eigenaar moeilijk bewijzen dat het om zijn pelikaan gaat. Vermoedelijk zullen we dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe thuis.

Roze pelikaan gevangen!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..