Scholeksters verhuizen naar begane grond...

Deze week moesten we naar Tongeren om twee jonge scholeksters te verplaatsen naar de begane grond.

Scholeksters zijn vogels die vaak een nest maken in weilanden, op grindvlaktes of zelfs platte daken. De jongen zijn nestvlieders die onmiddellijk kunnen rondlopen en zelf voedsel zoeken. De ouders beschermen hun jongen en brengen extra voedsel aan. Dit was ook het geval bij het bedrijf SKF in Tongeren. Een koppel scholeksters had hun plat dak uitgekozen als broedplaats, maar de jongen konden niet meer van het dak af. De hoge rand verhinderde de jongen om de begane grond te bereiken.

Samen met een reportageploeg van VTM gingen twee medewerkers naar Tongeren om de jonge scholeksters naar de begane grond te begeleiden.  Hoewel beide ouders de jongen bijvoerden bood het platte dak geen enkele beschutting voor de jongen en het kon er bovendien erg warm worden. Het plat dak was gelukkig gemakkelijk te bereiken en de twee jongen konden snel gevangen worden. 

Eenmaal beneden vonden we net langs het bedrijventerrein een schaars begroeide open vlakte waar we de jongen konden vrijlaten. Toen we de kleine scholeksters uit de kist haalden begonnen ze onmiddellijk luidkeels naar hun ouders te roepen. Nog geen 5 seconden later kwam één van de ouders al aangevlogen en even later kwam ook de andere partner een kijkje nemen. Het scholekstergezinnetje was nu terug herenigd en veilig op de begande grond. De jongen kunnen nu rustig leren om zelf voedsel te zoeken en kunnen zich nu ook veilig verstoppen voor predatoren of de warme zon.

Scholeksters verhuizen naar begane grond...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..