Schreeuwende das gered uit strop...

Vanmorgen werden onze medewerkers naar Eben-Emael geroepen voor een das die vastzat in een strop. Het dier werd door wandelaars gevonden op het gehoor: de das schreeuwde het uit van de pijn...

Toen de wandelaars gingen kijken waar het geschreeuw vandaan kwam, zagen ze een zwaar gewonde das liggen die vastzat in een strop. De strop was opgesteld voor de ingang van de dassenburcht. Op die manier is de kans op een succesvolle vangst natuurlijk bijzonder groot. Dassen zijn beschermde dieren die totaal geen schade aanrichten. Ze voeden zich voornamelijk met insecten, wormen, knaagdieren, bessen en afgevallen fruit. Waarschijnlijk dacht de stroppenzetter dat er een vos in het hol huisde en was het marteltuig bedoeld voor de vos.

De wandelaars vertelden ons dat er in de omgeving van Eben-Emael een groep hardnekkige jagers/stropers actief zijn die de wet met de voeten treden en geen enkele tegenstand dulden. De melders wilden dan ook anoniem blijven uit angst voor vergeldingsacties. Zo werden mensen die in het verleden al klacht indienden tegen de stropers  'gestraft' door hun huisdier te doden.

De das zelf is er erg aan toe. Zo heeft de strop een grote wonde op zijn rug veroorzaakt, waren zijn tanden stuk van op de kabel te bijten. Bovendien heeft de das waarschijnlijk de hele ijskoude nacht wanhopige pogingen ondernomen om los te komen. Het dier was dan ook in shock en onderkoeld en moet nu eerst bekomen van zijn avontuur. Morgen zal het dier onder verdoving onderzocht worden en kunnen we de schade die de strop heeft aangericht beter inschatten...
Schreeuwende das gered uit strop...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..