Slachtoffer van vuurwerk...

Vuurwerk zorgt jaarlijks voor heel wat slachtoffers, niet enkel onder mensen. Deze knobbelzwaan werd de dupe van ons feestvuurwerk. Terwijl wij gezellig nieuwjaar vierden, hoopte deze zwaargewonde zwaan op hulp... (niet voor gevoelige kijkers)

En die hulp kwam er dankzij de Nederlandse Dierenbescherming Limburg. Hun medewerkers slaagden erin de zwaan in Maastricht te vangen en brachten het zwaar gewonde dier over naar het Natuurhulpcentrum.

De melding van de gewonde zwaan kwam vandaag binnen bij de Nederlandse dierenmeldkamer, nadat er afgelopen nacht nog vuurwerk was afgeschoten. In paniek is de grote watervogel beginnen rond te vliegen en is daarbij vermoedelijk tegen een draad gevlogen. Het gevolg daarvan is een wonde die zo uit een horrorverhaal komt. De huid van de nek scheurde volledig open en de luchtpijp en slokdarm kwamen helemaal bloot te liggen.

Ons medisch team schoot onmiddellijk in actie en slaagde erin de grote wonde zo als helemaal te hechten. De zwaan krijgt nu antibiotica en pijnstilling toegediend en verblijft vannacht ter observatie op onze spoedafdeling. De komende uren zullen cruciaal zijn.

Vuurwerk zorgt onrechtstreeks voor heel wat onrust en stress bij dieren. Zeker vogels schrikken enorm van het harde geknal en de lichtflitsen. In paniek vliegen ze in het donker rond en komen daarbij in botsing met bomen, gebouwen, elektriciteitsdraden,... Het Natuurhulpcentrum pleit al jaren voor een forse vermindering van het vuurwerk rond de eindejaarsperiode.

Slachtoffer van vuurwerk...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..