Slang gevangen in Tongeren

Vanmorgen kregen we een oproep van een dame die een slang aantrof op een wandelpad rond het kasteel van Betho in Tongeren.

Ze had een plaatselijke jachtwachter die langsreed gevraagd haar te helpen, maar die weigerde en liet de vrouw achter met de slang. Nadat ze ons een foto had gestuurd, werd duidelijk dat het geen inheemse slang was. Twee medewerkers vertrokken onmiddellijk om het reptiel te vangen. Omdat de slang open en bloot op een wandelpad lag te zonnen, vreesden we echter dat het dier verdwenen zou zijn wanneer onze ploeg toekwam. Daarom werd de Tongerse brandweer ook ter plaatse gestuurd. In tussentijd was de moedige dame er echter in geslaagd de slang, van 1 m lang, te vangen onder een winkelkrat.

Onze medewerkers konden de Russische rattenslang met een slangenhaak in veiligheid brengen. Het dier was erg mager, onvolledig verveld en had een wonde aan de buik. Het lijkt erop dat de slang al enige tijd overleefde in het gebied. Russische rattenslangen staan er voor bekend om ook in onze contreien te kunnen gedijen. Zo is er in Nederland een populatie van ontsnapte exemplaren die al ettelijke jaren overleeft.

Of er nog rattenslangen in het Tongerse gebied voorkomen, is voorlopig niet duidelijk. Het zal waarschijnlijk gaan om één enkel ontsnapt of gedumpt exemplaar. Russische rattenslangen zijn niet giftig, maar kunnen wel tot 2 m groot worden.Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..