Slang zorgt voor paniek in Hasselts bedrijf...

Werknemers van een bedrijf uit Kuringen, Hasselt schrokken vanmorgen even toen ze een slang aantroffen op hun terrein.

Ze contacteerden het Natuurhulpcentrum en mailden ons een foto. Omdat de foto geen duidelijkheid gaf over de soort, werd het slangetje voorzichtig in een doosje gezet. Een reporter van TVL die het hele verhaal op facebook volgde en bij het bedrijf ging filmen, bracht het slangetje mee naar het Natuurhulpcentrum.

Onze medewerkers twijfelden geen seconde toen ze het doosje openden: Taiwanese rattenslang. Deze slangensoort 'teistert' al enkele jaren de omgeving van Kuringen. De reptielen zijn vermoedelijk ontsnapt bij een reptielenwinkel en handhaven zich in onze natuur. Ze houden zich op rond de spoorwegberm en tijdens de winter warmen ze zich aan de stroomkabels langs het spoor.

Vorig jaar werd ook voor de eerste keer vastgesteld dat de soort zich hier kan voorplanten. Er werd toen een jong, pasgeboren exemplaar aangetroffen in Kuringen. Ook dit exemplaar betreft een jong dier. Naar alle waarschijnlijkheid leggen de moeders hun eieren in composthopen waar het gistende plantenmateriaal zorgt voor voldoende warmte.

Taiwanese rattenslangen zullen in de toekomst dus meer en meer opduiken in Hasselt. De soort is gelukkig niet gevaarlijk, maar mensen die in paniek raken door de slangen kunnen wel voor gevaarlijke situaties zorgen. Duidelijke communicatie en voorlichting is erg belangrijk want deze exotische slangensoort zal allicht blijvend onderdeel gaan uitmaken van de natuur in Hasselt.

Slang zorgt voor paniek in Hasselts bedrijf...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..