Slecht nieuws over Tina...

Het is even stil geweest op onze nieuwspagina, waarvoor onze excuses.
Er waren echter zware knopen door te hakken op het Natuurhulpcentrum.
U kon in ons laatste nieuws lezen dat het niet zo goed ging met Tina, onze chimpansee, en daar gaat het nu dan ook over.

Tina was al sinds haar aankomst erg beperkt in haar mogelijkheden en kon zich nauwelijks voortbewegen. Daarom lieten we Tina grondig onderzoeken door onze dierenarts Stef Michels.
De uitslagen van het dierenartsonderzoek bracht veel slechts aan het licht.
We vermoedden al dat Tina gekwetst was aan een arm, en dit werd bevestigd door de röntgenfoto’s.
De arm bleek gebroken te zijn, zie foto, en we troffen zélfs hagelbolletjes aan, wat wijst op wildvang. De moeder werd wellicht neergeschoten door stropers en hierbij zal het jong eveneens geraakt zijn.

Maar het werd nog erger. Tot onze verbazing zagen we tevens een ingewikkelde breuk in een achterpoot die we nog niet eerder opmerkten.
Verder wezen de foto’s ons nog maar eens duidelijk op de gevolgen van een zware artrose en osteoporose waar Tina al lang aan leed.
Dit alles plaatste ons en de dierenarts voor een moeilijke uitdaging.

Er werd een mensen-chirurg bijgehaald gespecialiseerd in beenderfracturen en beenderziekten, zoals osteoporose en artrose, om zijn deskundige mening te verkrijgen. Het skelet van een chimpansee lijkt namelijk erg veel op dat van een mens.
De chirurg vertelde ons dat het mogelijk was mits de juiste aanpak en benodigdheden. Daarna namen we eveneens contact op met de dierenarts van Stichting AAP uit Nederland. Die was heel negatief betreffende de goede afloop van dergelijke operaties. De revalidatie zou een lange periode in beslag nemen en het was nog maar de vraag of de breuken zouden genezen door de zware osteoporose. Ook zou Tina haar arm in die periode niet mogen belasten, maar hoe leg je dit uit aan een chimpansee?

Het werd een moeilijke keuze maar uiteindelijk besloten we Tina toch een kans te geven en om een zware en moeilijke operatie voor te bereiden.

Ze werd probleemloos verdoofd en naar onze dierenarts gebracht waar alles in gereedheid stond voor een eventuele operatie.

De toestand van Tina was helaas zodanig slecht dat geen hulp meer kon baten...

Nakima verkeert tot op heden wél in een prima gezondheid maar mist haar vriendinnen toch wel merkbaar.

Wij houden u op de hoogte als er verdere ontwikkelingen zijn over Nakima.

Slecht nieuws over Tina...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..