Slechtvalken uit Tongeren

Deze week verbleef er een jonge slechtvalk uit Tongeren enkele dagen in het Natuurhulpcentrum.  

Een koppel van deze majestueuze valken broedt al enkele jaren in de hoge toren van de kerk in het centrum van Tongeren. Wanneer de jongen vliegvlug zijn en de eerste keer het luchtruim kiezen, loopt het al eens mis. De vrouwtjes zijn bij roofvogels altijd groter en zwaarder dan de mannetjes en het zijn vooral de vrouwelijke jongen die 'gecontroleerd neerstorten'. Ze zitten dan enkele dagen op de grond en worden in de gaten gehouden door hun ouders.

Maar als je nest midden in een stadscentrum is, zorgen die 'neergestorte' jonge roofvogels voor veel bekijks. Bovendien regende het begin deze week nog erg fel en een jong zou al snel onderkoelen. Medewerkers van de plaatselijke vogelwerkgroep grepen in en brachten de jonge slechtvalk naar het Natuurhulpcentrum voor tijdelijk onderdak.

Eind deze week werd droog en zonnig weer voorspeld en werd het slechtvalkjong terug opgehaald. Ze kon bij haar broer en zus geplaatst worden die ondertussen hun toevlucht gezocht hadden op een groot, plat dak in de binnenstad. Van hieruit kunnen de jonge vogels verder door hun ouders begeleid worden tot volwassen slechtvalken...

Foto: Carine Richerzhagen 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..