Sneeuwuil gevangen...

30 november 2010

Sneeuwuil gevangen...

Vanmorgen kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep voor een grote witte uil die op de grond zat in Beringen.

De melders hoorden geschreeuw in het bos en gingen kijken wat er aan de hand was.Tot hun verbazing zagen ze een grote witte uil op de grond zitten. De vogel werd, ondanks zijn grootte, toch aangevallen door enkele kraaien. Omdat de uil gewoon op de grond bleef zitten, contacteerden ze het Natuurhulpcentrum.

Enkele medewerkers gingen ter plaatse en slaagden erin de uil te omsingelen. Zo kon het dier gemakkelijk gevangen worden met een schepnet. Het bleek om een sneeuwuil te gaan. De vogel was duidelijk ergens ontsnapt want er zat een metalen oranje ring rond een van zijn poten. Daarop was af te lezen dat het dier in 2010 geboren was. Het betreft dus een zeer jonge sneeuwuil, vermoedelijk een mannetje.

Gelukkig schreewde de uil toen hij werd aangevallen, want anders hadden de wandelaars het dier misschien niet opgemerkt. Sneeuwuilen zijn momenteel immers perfect gecamoufleerd in ons winters landschap. In heel Vlaanderen worden allerlei soorten roofvogels gehouden als huisdier. Meestal is de aankoop van een roofvogel een impulsaankoop. Zo waren sneeuwuilen enkele jaren geleden bijzonder populair door de 'Harry Potter' film. Heel wat kinderen wilden toen zelf ook een uil die brieven rondbrengt, net zoals in de film... Wanneer het nieuwe eraf is, slijten de uilen vaak een leven lang in een krappe papegaaienkooi...

Sneeuwuil gevangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!