Sperwer gered uit prikkeldraad...

Afgelopen week moesten we naar Tongeren. Daar had een wandelaar gezien hoe een roofvogeltje vasthing in een prikkeldraad.

Mensen die iets dergelijks tegenkomen nemen best zo snel mogelijk contact op met het Natuurhulpcentrum. Het losmaken van een vogel die vasthangt in de prikkeldraad is immers geen sinecure. Bij het losmaken van de vogels kan er ernstige schade worden toegebracht aan de vlieghuid. Deze dunne huid is noodzakelijk om goed te kunnen vliegen en is erg kwetsbaar.

Toen onze medewerkers ter plaatse kwamen zagen ze dat het om een sperwer ging. Deze roofvogels jagen vooral op kleine zangvogels. Om een verrassingsaanval te kunnen uitvoeren vliegen ze vaak vlak boven de grond. Eenmaal ze een prooi in het vizier hebben, zetten ze geconcentreerd de aanval in. Op die manier heeft de sperwer waarschijnlijk de prikkeldraad in het weiland niet gezien.

Tijdens een wanhopige poging om los te komen fladderen de vogels in het rond wat ervoor zorgt dat ze enkel nog vaster komen te zitten. Gelukkig kon dit exemplaar gemakkelijk worden losgemaakt. De dierenarts onderzocht de verwondingen en stelde een wonde vast in de vlieghuid? Het sperwertje zal op onze spoedafdeling moeten verblijven waar de wonde dagelijks behandeld wordt. Hopelijk kan deze mooie roofvogel snel zijn vliegkunsten oefenen in onze revalidatie vliegkooi...

Sperwer gered uit prikkeldraad...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..