Stinkdieren en wasberen...

23 juli 2015

Stinkdieren en wasberen...

Vanmorgen moesten we op vraag van de Dienst Dierenwelzijn naar de provincie Antwerpen. Twee stinkdieren en twee wasberen werden daar in beslag genomen.

De wetgeving over het houden van zoogdieren in België is toonaangevend, en heel wat andere landen in Europa zijn jaloers op onze manier van werken. In België hebben we namelijk de zogenaamde "Zoogdieren-Positieflijst".

Dit is een lijst van 42 soorten zoogdieren die wél als huisdier gehouden mogen worden, en is opgesteld aan de hand van een aantal belangrijke criteria: hoeveel informatie is er te vinden over deze dieren, zijn ze gevaarlijk bij ontsnapping, is er gevaar op ziektes,...

Een hond, kat, cavia, dwergkonijn, paard,... zijn zonder problemen te houden, en ook de wat exotischere prairiehondjes of Bennett-wallabys zijn toegelaten als huisdier.

Elk zoogdier dat niét op de lijst staat, is verboden om als huisdier te houden. Er staat geen enkele aap of grote katachtige op de lijst, dus zijn deze soorten illegaal om als huisdier te houden. Heel simpel en duidelijk, zowel voor particulieren die een dier willen gaan houden als voor de controleurs die op deze wet moeten toezien.

Toch houdt niet iedereen zich hieraan. Zo moesten we vandaag, op vraag van de Dienst Dierenwelzijn, naar het Antwerpse waar een particuliere eigenaar twee stinkdieren en twee wasberen als huisdier hield. Deze soorten staan niet op de Positieflijst, dus werden ze illegaal gehouden en in beslag genomen.

Met enkele schepnetten konden de dieren vrij makkelijk gevangen worden. De wasberen zullen de eerste weken in  onze quarantaine moeten verblijven totdat we zeker weten dat ze niet besmet zijn met de voor de mens gevaarlijke wasberenspoelworm.

We zijn erg blij met deze wetgeving en hopen dat deze ook wordt doorgetrokken naar vogels en reptielen, want vooral bij deze laatste soortengroep merken we dat er een grote nood is aan duidelijke regels omtrent het houden van slangen, hagedissen, schildpadden,...

Stinkdieren en wasberen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!