Suikerbonen...

Met veel plezier kunnen we jullie de geboorte van 3 jonge visdiefjes aankondigen.

Deze prachtige donsbolletjes werden geboren op twee visdiefvlotjes die het Natuurhulpcentrum plaatste op een grindplas te Dilsen-Stokkem dit voorjaar.

Visdiefjes zijn sierlijke vogels die tot de familie van de sternen behoren. Je vindt ze vooral aan onze kust maar ook in het binnenland worden ze soms waargenomen. In de Limburgse Maasvallei proberen elk jaar enkele koppels te broeden, vaak op kale zandbanken of grindoevers. Helaas worden de vogels vaak verstoord door loslopende honden of wordt hun nest overspoeld wanneer het peil van de Maas stijgt.

Om die problemen te slim af te zijn legt het Natuurhulpcentrum jaarlijks speciale nestvlotjes, die drijven in het midden van een grindplas. Ze gaan mee omhoog met het stijgende of dalende waterpeil van de Maas en bieden voldoende bescherming tegen grondpredatoren.

Dit jaar konden er drie jongen van een wetenschappelijke ring voorzien worden, het zijn waarschijnlijk de enige visdiefjongen in heel Limburg.

Ondertussen proberen natuurverenigingen, de grindsector en de dienst der Scheepvaart een aantal gebieden zo in te richten dat de visdiefjes op termijn op speciale eilandjes zullen kunnen broeden. Tot die tijd zal het Natuurhulpcentrum deze fantastische vogels een handje helpen door het leggen van de vlotjes.

Om volgend jaar nog meer vlotjes te kunnen plaatsen kan u ons steunen. Wie interesse heeft kan een nestvlotje sponsoren en mag in de zomer mee om de jongen te ringen.

Suikerbonen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..