Tamme reebok opgevangen...

Deze week kreeg het Natuurhulpcentrum een tam ree van het vogelopvangcentrum van Beernem. Het dier was gewoon naar enkele wandelaars toegelopen.

Geregeld wordt er samengewerkt tussen de verschillende Vlaamse Vogelopvangcentra. Omdat onze dierenarts gespecialiseerd is in het opereren van moeilijke vleugelbreuken, worden bijvoorbeeld af en toe roofvogels met een gebroken vleugel van andere opvangcentra naar ons gebracht. Speciale kustvogels worden door ons dan weer vaak naar het opvangcentrum van Oostende gebracht, omdat ze daar meer ervaring hebben met deze dieren.

Deze week werd vanuit het vogelopvangcentrum (VOC) van Beernem een tamme reebok overgebracht. Dit ree liep gewoon naar wandelaars toe. Dit was helemaal niet normaal, dus werd het dier door VOC Beernem opgevangen.

Tamme dieren die naar mensen toe gaan kunnen echter nooit in de natuur worden vrijgelaten. Deze dieren hebben namelijk meer kans om bijvoorbeeld onder een auto terecht te komen, en niet iedereen is even goed voor dieren... Bovendien kan het zijn dat de dieren "imprint" zijn. Dit wil zeggen dat ze mensen zien als soortgenoten, en zich daar ook naar gaan gedragen, met alle gevolgen vandien.

Reebokken bijvoorbeeld, zijn in de bronstperiode erg agressief naar elkaar, en imprint dieren kunnen dit ook naar mensen worden.

Imprint dieren zijn vaak dieren die door mensen werden grootgebracht, en geen soortgenoten hebben gezien tijdens het opgroeien. Daarom raden we mensen altijd aan om verlaten of uit het nest gevallen jonge dieren nooit zelf groot te brengen. Niet alleen omdat het een gespecialiseerd en tijdrovend werkje is, maar ook omdat het superbelangrijk is dat de dieren soortgenoten zien, en deze zijn meestal wel te vinden in de vogelopvangcentra. 

In ons omheind bosgebied hebben we nog enkele jonge reeën van dit jaar en van vorig jaar rondlopen. De reebok van Beernem hebben we daar nu bijgezet. Het menselijk contact wordt nu tot een absoluut minimum beperkt. Zien we dat de bok na enkele maanden schuw is, dan kan hij eventueel terug worden vrijgelaten. Blijft de bok tam, dan gaan we op zoek naar een nieuwe thuis zoals bijvoorbeeld een dierenpark.

Tamme reebok opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..