Toestroom van jonge spechten...

De laatste dagen krijgt het Natuurhulpcentrum tal van oproepen over jonge spechten.

Blijkbaar zijn heel wat jonge spechten momenteel vliegvlug en dat zorgt voor de nodige problemen. De meeste jonge spechten die in ons centrum binnenkomen zijn tegen een raam gevlogen. Omdat ze nog niet goed kunnen vliegen en het bovendien hard waait hebben de spechtjes er alle moeite mee om obstakels te vermijden.

Voor wie geconfronteerd wordt met een jonge specht die tegen een raam is gevlogen hebben we volgende goede raad: plaats het dier zo snel mogelijk in een kartonnen doos en laat het een uur bekomen in een donkere kamer. Omdat de jonge spechten nog geen grote snelheden kunnen halen, houden ze vaak maar een lichte hersenschudding over aan de botsing tegen een raam.

Is de vogel na een uur in duisternis niet terug bij positieven, brengt u hem best naar een opvangcentrum. Het Natuurhulpcentrum is 7/7 geopend van 9u tot 22u.

Voor jonge spechten die u op de grond vindt, geldt de algemene regel: jonge vogels - AFBLIJVEN. Het merendeel van de jonge vogels verlaten het nest voordat ze goed kunnen vliegen. Ze zullen een aantal dagen op de grond doorbrengen om hun vliegkunsten te oefenen. De ouders zijn in de buurt om hun jongen bij te voederen en te beschermen. Wat wel kan is de jonge vogel verplaatsen naar een veiligere plaats, in de buurt van de oorspronkelijke vindplaats. Een doornstruik of dichte begroeiing is vaak al voldoende veilig tegen katten.

Foto: Jonge zwarte specht

Toestroom van jonge spechten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..