Tortels in de problemen...

Nieuwsberichten hoeven niet altijd over zeldzame dieren of speciale interventies te gaan. Ook 'alledaagse' dieren komen aan bod, en deze keer is het de beurt aan de Turkse tortels. Ze komen de laatste weken namelijk bij bosjes binnen.

Een aantal weken terug kregen we een eerste Turkse tortel over de vloer die een wel heel bijzonder probleem had: zijn hele kop was gezwollen en de beide ogen zaten dicht. Samen met de dierenartsen overlegden onze verzorgers over een mogelijke behandeling. Deze bleek na enkele dagen al aan te slaan en dus werd de revalidatie van "patient zero" een succes. Maar nu zijn we enkele weken verder en we kregen toch al een 20-tal Turkse tortels met dezelfde symptomen binnen. Een van de verzorgers dacht aan een foto die hij in een Engelstalig boek over de verzorging van wilde dieren zag. Daarop stond een Turkse tortel afgebeeld met dezelfde symptomen, en deze zouden veroorzaakt worden door een... tekenbeet! En jawel, enkele dagen later hadden we het bewijs: een Turkse tortel had nog een teek op de kop! De behandeling bleek dezelfde als de onze en dus konden we deze dieren bijna allemaal redden. Ook onze collega's van VOC Herenthout kregen de laatste tijd heel wat Turkse tortels met tekenbeten over de vloer. Waarom de Turkse tortel hier zo specifiek op reageert is voorlopig een raadsel.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..