Trichomonas ligt op de loer...

Het is een trend die alle opvangcentra in Vlaanderen kunnen waarnemen: een verhoogd aantal patiënten met trichomonas.

De laatste weken kreeg het Natuurhulpcentrum al tientallen houtduiven over de vloer met de symptomen van trichomonas. De dieren waren verzwakt, sterk vermagerd en lusteloos. Als de dieren onderzocht worden vinden we de typische gele afzetting terug in hun keel en bek. Besmette dieren kunnen behandeld worden als de ziekte nog niet te ver gevorderd is.

Dat niet alleen duiven het slachtoffer kunnen worden van deze parasiet bewijzen een sperwer en buizerd op onze intensivecareafdeling. Mogelijk aten deze roofvogels zieke duiven en werden ze zo besmet. Vanmorgen werd er bovendien een bosuil opgehaald in Diest. De vogel zat al sinds gisteren versuft op de grond in een tuin. Ook bij deze bosuil kwam er slijm uit de bek en was de gele smurrie duidelijk zichtbaar.

Voor iedereen die in de tuin vogels voedert kunnen we de tip geven om de voederplaats zo hygiënisch mogelijk te houden. Geregeld slecht voer weghalen en de voedertafel af en toe afwassen met kokend water zijn zeker nuttig.

Trichomonas ligt op de loer...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..