Twee dassen eindelijk vrij...

Na maandenlang intensieve verzorging mochten donderdagavond twee dassen vrijgelaten worden!

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de schrijnende beelden nog van begin dit jaar, toen we op korte tijd twee dassen opvingen die in een strop terecht waren gekomen.

Eén ervan, een das uit Eben-Emael, overleefde de verwondingen niet. De tweede das, die eind februari opgehaald werd, was er ook heel erg aan toe. Hij zat al enkele dagen vast in de strop en de snijwondes waren zo diep, dat op het borstbeen zelfs te zien was waar de strop had ingesneden! Maandenlang werd deze das intensief verzorgd door onze dierenartsen en medewerkers. De eerste vier maanden moest de das zelfs dagelijks in slaap gedaan worden om de wondes te ontsmetten en proper te maken.

Begin juni vingen we opnieuw een das op die in een strop was vastgeraakt. Dit keer niet in Eben-Emael, maar in Neerharen. Het dier werd opgemerkt door een natuurfotograaf die na een tijdje opmerkte dat de das wel heel weinig bewoog... Ook dit dier had diepe wondes die bovendien al vol zaten met vliegeneitjes en -maden. Ook dit dier had lange tijd intensieve verzorging nodig.

De lange verzorging van beide dieren is gelukkig niet voor niets geweest. We zijn erg blij dat we de dieren hebben kunnen vrijlaten. Medewerkers van de Dassenwerkgroep vonden in zuid-Limburg een geschikte bijburcht. Dit is een onbewoonde burcht vlakbij de bewoonde hoofdburcht. De omgeving voor de dassen is hier ideaal. De dieren kunnen hier blijven, en vinden meer dan genoeg voedsel, maar als de dassen beslissen om te vertrekken kunnen ze dit zonder problemen doen zonder direct in contact te komen met het verkeer. Om te achterhalen wat de dassen de komende dagen en weken allemaal doen, kreeg de das uit Neerharen een zender om.

Kijk hieronder naar een filmpje van de das uit Eben-Emael, toen hij net was binnengekomen:

Album 'Vrijlating dassen 12/08/2010'

Na een maandelange revalidatie konden twee dassen die in een strop terechtgekomen waren eindelijk terug vrijgelaten worden.

Twee dassen eindelijk vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..