Twee hazelwormen...

Paasdag was voor de meeste mensen een dagje rust, maar in het Natuurhulpcentrum werden we overspoeld met zieke en gewonde wilde dieren.

Paasdag was in het Natuurhulpcentrum een verschrikkelijk drukke dag. Continu stonden mensen aan de deur met jonge diertjes, en de telefoon rinkelde onophoudelijk over de meest diverse problemen.
Zo kregen we een telefoontje van de brandweer van Leuven. Mensen die op vakantie waren in een waterpretpark in Oud-Heverlee hadden een slang gevonden, en ze vermoedden dat het een adder was. Adders zijn extreem zeldzaam in Vlaanderen (ze komen alleen nog voor in enkele kleine gebiedjes in het Antwerpse), maar toen we contact opnamen met de vinder zei hij dat het dier erg agressief reageerde. Je weet maar nooit natuurlijk, dus stuurden we een medewerker naar Oud-Heverlee.

Daar aangekomen werd ons vermoeden bevestigd, en bleek het om een hazelworm te gaan. Hazelwormen zijn totaal ongevaarlijk (leven vooral van insecten en regenwormen). Hoewel ze er heel hard op lijken zijn het zelfs geen slangen, maar hagedissen zonder poten. Wanneer we een hazelworm bijvoorbeeld bij zijn staart vastnemen, breekt de staart gewoon af en kan de hazelworm ontsnappen aan zijn belager. Typisch voor hagedissen, niet voor slangen.

Iets later stond de politie van Hasselt aan de deur. Mensen uit Zonhoven hadden ook een slang gevonden, en deze bij de politie binnengebracht. Ook hier bleek het te gaan om een hazelworm. Beide dieren konden we in een geschikt gebied terug vrijlaten.

Behalve het heen en weer rijden naar Oud-Heverlee moesten we voor deze twee hazelwormen niet veel moeite doen. Anders was het voor de tientallen andere dieren die in de loop van de dag binnengebracht werden in het Natuurhulpcentrum, of werden opgehaald door medewerkers.

Naast deze twee hazelwormen werden verder nog drie egels, een dwergvleermuis, twee tamme duiven, een zeldzaam boomvalkje, een huismus, een das, vijf houtduiven, een bosuil, zeven wilde konijnen, een tam konijn, 3 merels, 2 eksters, een boerenzwaluw, een geelbuiksierschildpad, twee eekhoorns en 31 (!) wilde eenden opgevangen. De meeste dieren zijn jonge dieren die nog een hele tijd in onze Intensive Care zullen moeten verblijven.

En ondertussen zijn we begonnen aan paasmaandag....

Foto: Rudi Strubbe

Twee hazelwormen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..