Twee nieuwe wasberen...

Op twee verschillende plaatsen moesten we een wasbeer gaan vangen.

De eerste wasbeer moesten we vorige week gaan ophalen in de buurt van La Roche-en-Ardenne. Een dierenliefhebber ontdekte een aangereden wasbeer langs een weg aan de Ourthe. Toen hij het dier van dichterbij wilde bekijken, zag hij dat de wasbeer nog leefde en nam contact op met het Natuurhulpcentrum.

Na anderhalf uur rijden arriveerden twee medewerkers in La Roche. De wasbeer bleek ondertussen wat herkomen te zijn, en had zich verscholen tussen wat rotsblokken op de steile oever van de Ourthe. Een touw werd gespannen aan de balustrade om tot aan de wasbeer te klimmen, en met een net kon het dier gevangen worden. De wasbeer bleek er gelukkig niet ernstig aan toe te zijn.

In de Ardennen leven ondertussen al heel wat wilde wasberen, die eigenlijk afkomstig zijn uit Noord-Amerika. Ze zijn nakomelingen van Duitse dieren die rond 1940-1950 ontsnapten uit pelskwekerijen, of bewust werden vrijgelaten voor de jacht. Deze dieren deden het goed in Duitsland, begonnen zich voort te planten, en langzaamaan werd de Belgische grens bereikt.

De tweede wasbeer kwam uit Sint-Lambrechts-Herk. Enkele dagen geleden kregen we 's avonds, rond 22u30, een telefoontje dat een wasbeer op het terras lag te slapen. Wij dachten eigenlijk dat de mensen zich vergist hadden en dat het ging om een das, maar toen we daar aankwamen bleek het inderdaad om een wasbeer te gaan.

Ook dit dier werd gevangen en meegenomen naar het Natuurhulpcentrum. We vermoeden dat dit geen wild exemplaar is, maar een dier dat bij mensen thuis ontsnapt is.

Beide dieren verblijven nu in de quarantaine-afdeling van het Natuurhulpcentrum.

Hieronder een filmpje van wilde wasberen in de Ardennen, met een trailcam gefilmd door een van onze medewerkers.

Album 'Wasbeer La Roche-en-Ardenne'

Deze wasbeer werd aangereden in La Roche-en-Ardenne. Medewerkers van het Natuurhulpcentrum vingen het dier.

Foto's: Jorn Van Den Bogaert

Twee nieuwe wasberen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..