Twee slechtvalken terug vrij...

10 juni 2010

Twee slechtvalken terug vrij...

Gisteren mochten we twee slechtvalken vrijlaten die een tijdje in het Natuurhulpcentrum verbleven.

In enkele dagen tijd kregen we tweemaal een oproep van werknemers van Tessenderlo Chemie over slechtvalken die in de problemen waren geraakt. Eén dier was te vroeg uit het nest gesprongen en raakte verzwakt, het tweede dier had inwendige bloedingen opgelopen. Slechtvalken broeden graag in nestkasten die op hoge plaatsen (fabrieksschouwen, hoge gebouwen, masten) worden opgehangen. Wanneer een jonge slechtvalk dan zijn eerste poging onderneemt om uit te vliegen, buitelen ze vaak tientallen meters naar beneden en kunnen ze zich kwetsen.

Op de Intensive Care-afdeling werd de conditie van beide roofvogels  nauwlettend in de gaten gehouden. Ze kregen extra voedingen en vocht toegediend. Toen ze het juiste gewicht bereikt hadden, konden ze in onze grote vliegkooi hun spieren extra trainen. De laatste dagen zagen we dat de vogels volledig in orde waren en werd beslist om de dieren terug vrij te laten. Twee van onze Nederlandse stagiairs kregen de eer om de jonge slechtvalken de vrijheid te geven op de industriële site van Tessenderlo Chemie in Ham.

Jonge slechtvalken laten we gewoonlijk vrij in de omgeving van het nest, zodat de oudervogels zich nog kunnen bekommeren om hun jongen, hen nog wat kunnen bijvoederen en kunnen tonen hoe ze het best een levende prooi vangen.

Album 'Slechtvalken Ham'

Twee slechtvalken terug vrij...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!