Uitgezette everzwijnen...

Vandaag moesten onze medewerkers naar Kruibeke om vier illegaal uitgezette everzwijnen op te halen.

Gisteren doken in de velden rond Kruibeke plots enkele everzwijnen op. Vreemd, want in die omgeving leven helemaal geen zwijnen. 's Nachts bevonden de dieren zich zelfs in het centrum van Kruibeke, wat nog vreemder was. Een dierenarts kon samen met de brandweer alle dieren verdoven. Ook dit was abnormaal, want in normale omstandigheden zou het onmogelijk zijn een wild everzwijn zomaar te verdoven, laat staan alle vier...

Deze morgen nam de lokale politie dan contact op met ons, en twee medewerkers trotseerden enkele files om twee uur later aan de technische werkplaats van Kruibeke aan te komen.


De vier dieren, drie vrouwtjes en een mannetje, waren ondertussen al ontwaakt en zaten in een container. Met enkele stevige netten konden ze overgeladen worden in de bestelwagen van het Natuurhulpcentrum. Al snel viel op dat sommige dieren gaatjes in hun oren hadden, afkomstig van verwijderde oormerken. Het mannetje, de beer, had zelfs een touw rond een poot... Dit bevestigde ons vermoeden dat het ging om niet-wilde dieren.

Als het gaat om niet-wilde dieren, zijn ze ofwel ontsnapt, ofwel moedwillig vrijgelaten. Ontsnapte dieren zouden hun oormerk nog hebben en hebben al zeker geen touw rond hun poten. Het ging hier duidelijk om moedwillig vrijgelaten everzwijnen! Voor de zoveelste keer duiken er op een vreemde locatie uitgezette everzwijnen op, en alweer gaat het om een mannetje en enkele vrouwtjes, waarschijnlijk om te zorgen voor zoveel mogelijk nakomelingen in een zo kort mogelijke tijd. Volgens de dierenarts waren de drie vrouwtjes zelfs al zwanger!

Er moet dus iemand of een instantie zijn die het belangrijk vindt om in Kruibeke en omstreken een nieuwe diersoort, het everzwijn, te introduceren. Ver moeten we niet kijken, we weten allemaal dat er maar een groep personen is die hierin voordelen ziet, en dat zijn de jagers. Of het dit keer ook jagers zijn geweest, kunnen we natuurlijk nog niet zeggen, maar wij hebben er alleszins onze mening over...

Zonde dat de overheid zoveel moeite doet om problemen rond everzwijnen op te lossen, terwijl aan de andere kant enkele idioten voor wat extra jachtplezier her en der everzwijnen uitzetten. En het zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die achteraf klagen over verkeershinder en landbouwschade... Onverantwoordelijker als dit is bijna onmogelijk!

Album 'Everzwijnen Kruibeke 17/09/2013'

Deze illegaal uitgezette everzwijnen liepen rond in Kruibeke. Een dierenarts kon ze samen met de brandweer verdoven, en medewerkers van het Natuurhulpcentrum gingen de dieren ophalen.

Uitgezette everzwijnen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..