Update rode wouwen...

Er is weer leuk nieuws te melden over onze rode wouwen. Zo kregen we plots weer signalen binnen van de verloren gewaande wouw en vliegt de andere gezwind richting Spanje.

Even samenvatten: beide rode wouwen werden in het Natuurhulpcentrum grootgebracht nadat hun nest uit een boom waaide. Het duo werd gezenderd bij de vrijlating en sindsdien kunnen we hun doen en laten volgen. Eén rode wouw bleef een tijdje rondhangen op de vrijlatingsplek en zakte daarna af naar Zuid-Limburg. Helaas 'verloren' we de tweede wouw, daar werd na enkele dagen geen enkel signaal meer van opgevangen. Het was niet duidelijk of de zender het begeven had, dan wel de wouw zelf.

We waren dan ook verheugd plotseling een signaal door te krijgen van de tweede wouw. Die bleek oostelijk te zijn gevlogen en bevindt zich ondertussen ten zuiden van Hamm (Duitsland). Hij werd zelfs gespot op een slaapplaats, samen met 50 andere rode wouwen.

De andere rode wouw vliegt gezwind richting Spanje, waar het merendeel van de Europese populatie de winter doorbrengt. Momenteel zit hij in de buurt van Sare in het zuidwesten van Frankrijk en vermoedelijk zal hij komende dagen de grens met Spanje oversteken.

Het zenderen van gerevalideerde vogels brengt een schat aan informatie op voor wetenschappers, maar ook voor ons als opvangcentrum. Het is natuurlijk prachtig om vogels die door ons zijn grootgebracht, een tijdje te kunnen volgen. Zo weten we ook dat de revalidatie van deze twee wouwen absoluut een succes genoemd mag worden... Een dikke pluim voor onze dierenverzorgers dus...

Foto: Archief Michaël Deryckere

Update rode wouwen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..