Fuut gered van ijs in Oud-Heverlee

19 januari 2019

Fuut gered van ijs in Oud-Heverlee

Vanmiddag slaagden medewerkers van het Natuurhulpcentrum erin om een vastgevroren fuut te bevrijden van het ijs op een waterplas in Oud-Heverlee.

Vanmorgen zagen wandelaars een vastgevroren fuut op het ijs zitten op een waterplas in de Dijlevallei te Oud-Heverlee. De vogel deed verwoedde pogingen om zich los te wrikken, maar dat lukte duidelijk niet. Er werd contact opgenomen met het Natuurhulpcentrum die enkele lokale vrijwilligers ter plaatse stuurde.

Die konden bevestigen dat de vogel inderdaad vastzat en waren bereid ter plaatse op ons te wachten. Onmiddellijk vertrok een reddingsteam vanuit Opglabbeek met het benodigde materiaal. Omdat het te gevaarlijk was om op het dunne ijs te lopen, werd een kajak gebruikt. Die deed dienst als ijsbreker en op die manier kon onze kajakker veilig en droog de fuut bereiken. 

De vogel had zich ondertussen toch weten los te wrikken en strompelde uitgeput over het ijs. Onze medewerker kon het onderkoelde dier met een schepnet vangen. Eenmaal terug aan wal, bleek de vogel een wonde aan zijn poot te hebben. Waarschijnlijk heeft de fuut daardoor vannacht te lang stil gezeten op het ijs en is hij vervolgens vastgevroren.

De vogel verblijft momenteel ter verzorging op onze afdeling intensieve zorgen... 


Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!