Vechthanen herplaatst...

De 9 vechthanen die begin dit jaar in Hoeselt werden aangetroffen bij hanengevechten en door het Natuurhulpcentrum werden opgevangen, zijn ondertussen succesvol herplaatst.

Op 11 januari viel de politie samen met de dienst Dierenwelzijn en de Natuurinspectie binnen bij een hanengevecht in Hoeselt. Bij dergelijke gevechten laat men hanen, gewapend met scherpe voorwerpen aan hun poten, met elkaar vechten op leven en dood. Vaak wordt hierbij voor veel geld gegokt.

Er werden ruim 30 vechthanen aangetroffen die ter opvang werden aangeboden aan het Natuurhulpcentrum. Gezien de specifieke manier waarop je vechthanen dient te huisvesten (in eerste instantie allemaal apart) besloten we om 9 dieren te aanvaarden. Helaas konden we enkel voor deze 9 exemplaren een goede huisvesting en verzorging garanderen. De andere hanen werden door het VZOC uit Heusden-Zolder opgevangen. 

Er werd in de pers beweerd dat vechthanen niet te herplaatsen zijn. Het Natuurhulpcentrum maakte zich echter sterk dat dit wel mogelijk was... en krijgt nu gelijk. Het gerechtelijk onderzoek duurde ongeveer een maand en die periode werd nuttig besteed om liefhebbers te vinden voor deze speciale hanenvariant. Als bij wonder vonden we op korte tijd verschillende geïnteresseerden. Afgelopen week werden de hanen offcieel aan ons centrum toegewezen en kwamen liefhebbers van de officiële vechthanenclub de  vogels ophalen. Deze club neemt trouwens pertinent afstand van elke vorm van hanengevechten en ze houden deze vogels enkel omwille van hun schoonheid en uit liefhebberij.

Volgens deze specialisten kan je vechthanen dus wel laten wennen aan kippen en zelfs aan andere vechthanen, maar het vereist wel het nodige geduld. Eind goed, al goed dus voor deze 9 vechthanen... 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..