Verbrande egel binnengebracht...

Vandaag werd er op het Natuurhulpcentrum een zwaar verbrande egel binnengebracht. (zie foto) Het arme stekelbolletje werd gevonden door wandelaars aan de kant van de weg in Maasmechelen.

Op deze plaats is men echter bezig met het gecontroleerd afbranden van de heide, wat onmiddellijk onze onfortuinlijke egel verklaart. Men steekt er doelbewust stukken heide in brand om zo nieuwe en jonge planten de kans te geven om zich beter te ontwikkelen. Op zich allemaal erg nobel, maar worden de dieren niet vergeten?
Deze egel bewijst dat er toch wel vaak dierlijke slachtoffers vallen bij het afbranden van de heides. Hij werd immers toevallig gevonden, maar hoeveel sukkelaars, zoals bijvoorbeeld koijnen, jonge reeën, haasjes, enz..., verbranden er niet levend en worden nooit teruggevonden?

Misschien moeten er nieuwe oplossingen bedacht worden die de heide ten goede komen en de wilde dieren sparen?

Wat de egel betreft, voorlopig kunnen we weinig voor hem doen. Hij werd reeds langdurig gespoeld met koud water, zoals het hoort bij brandwonden, en kreeg pijnstillers om zijn lijden wat te verzachten. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe zwaar het diertje er aan toe is.

We hopen dit sukkelaartje toch nog een nieuwe kans te geven, want daar werken we natuurlijk voor, samen met u!

Verbrande egel binnengebracht...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..