Verbrande kerkuil terug vrij...

De kerkuil die al sinds eind april in onze opvang verblijft, is afgelopen week vrijgelaten.

De kerkuil schokte heel Nederland en België met een heldhaftig en dramatisch verhaal. Tijdens een schuurbrand in de abdij van Lillbosch in Echt (NL) bleef de kerkuilmoeder immers tot het allerlaatste moment op haar nest en bij haar jongen. Uiteindelijk moest ze toch zichzelf in veilgheid brengen en vloog ze door de vlammenzee naar buiten. Daar werd ze na de bluswerken gevonden op de grond. Haar hele verenkleed was verbrand.

In het Natuurhulpcentrum werd de vogel eerst behandeld voor longproblemen door de rookontwikkeling en twee verbrande poten. Daarna werden de meest beschadigde veren vervangen door 'extensions' en was het wachten op de rui van een aantal andere veren.

Nu, 5 maanden later, is het verenkleed van de kerkuil helemaal in orde. Ze bewees de laatse weken in onze grote revalidatievliegkooi dat ze levende muizen kon vangen. Ondertussen is de uitgebrande schuur heropgebouwd én is er een splinternieuwe kerkuilnestkast voorzien. De gerevalideerde kerkuil kan dus in een splinternieuw 'huis' trekken, hopelijk met een succesvol broedsel (volgend jaar) tot gevolg... want haar partner heeft de brand ook overleefd.

Verbrande kerkuil terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..