Verbrande slechtvalk...

Onze Nederlandse collega's van de Dierenbescherming brachten vandaag een verbrande slechtvalk binnen. 

Het is jammer genoeg niet de eerste keer dat we vanuit het Nederlandse Heerlen een verbrande slechtvalk binnenkregen. Op het daar gelegen industrieterrein worden in een hoge toren gassen verbrand, met telkens een steekvlam als resultaat. Hoogstwaarschijnlijk vloog de roofvogel, een mannetje, net op dat moment boven de toren, en raakten zijn vleugels door de vlam verschroeid.

Bijzonder jammer is het feit dat het broedseizoen van slechtvalken net begonnen is en dat heel wat vrouwtjes nu op eieren zitten. De gevonden slechtvalk is hoogstwaarschijnlijk de helft van een in de buurt broedend koppel. Vrijlaten zal jammer genoeg de eerste weken niet lukken. De groei van nieuwe veren gaan we wel stimuleren door het uittrekken van enkele verbrande veren. Hierdoor beginnen nieuwe veren wat sneller terug te groeien, maar ook dat zal enkele maanden duren. Hopelijk lukt het voor het vrouwtje om de jongen in haar eentje groot te brengen. Wij doen alleszins ons uiterste best om het mannetje er zo spoedig mogelijk terug bovenop te helpen!


Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..