Verdwaalde eidereend terug vrij...

Enige tijd geleden maakten we op onze website melding van een verdwaalde eidereend. Het verzwakte dier werd door fietsers in de wegberm gevonden te As.

Eidereenden zijn typische zeevogels die overwinteren op onze Noordzee. Waarschijnlijk was dit jonge exemplaar verdwaald. Eidereenden voeden zich met kokkels, mossels, garnalen,... Dergelijk voedsel is hier in de Limburgse Kempen niet voorradig en het is geen wonder dat het dier uitgeput en verzwakt werd aangetroffen.

De eider werd op het Natuurhulpcentrum enkele weken op de voet gevolgd en bijgevoerd door Henri, onze eendenkenner. Bijkomend probleem waren enkele slagpennen die erg beschadigd waren. Omdat de eidereend ondertussen een perfecte conditie had opgebouwd en eigenlijk klaar was voor de vrije natuur, werd besloten niet te wachten totdat de vogel zou ruien.

Van een overleden eend werden enkele slagpennen gebruikt om de beschadigde eiderveren te herstellen. De eidereend kon zich nu beter behelpen onder water waar ze met hun vleugels zwemmen.

Gisteren kon deze prachtige zee-eend op de Noordzee worden vrijgelaten. Het jonge mannetje zocht onmiddellijk het gezelschap op van de andere eidereenden. Hopelijk stelt onze eider het goed en kan ze na de rui in februari terug met eigen slagpennen de wijde wereld intrekken.

Verdwaalde eidereend terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..