Vergiftigde buizerd gered...

Deze voormiddag werd er een buizerd binnengebracht op het Natuurhulpcentrum. Wandelaars hadden de roofvogel langs een bospad in Meeuwen gevonden. Ze konden het dier gemakkelijk vangen.

In eerste instantie was het niet onmiddellijk duidelijk wat er met de roofvogel aan de hand was en waarom het dier apatisch op de grond lag. Toen de vogel van naderbij onderzocht werd, konden echter een aantal typische symptomen van vergiftiging vastgesteld worden.

De vogel kreeg antigif toegediend dat blijkbaar erg goed werkte. Enkele uren later stond de buizerd al terug op zijn poten en maakte een alerte indruk. De vogel zal nog enkele dagen op onze spoedafdeling verblijven voor de nodige nazorg. Er wordt meermaals per dag vocht onderhuids toegediend waardoor het lichaam en vooral de nieren goed gespoeld worden. Deze nazorg is absoluut noodzakelijk.

We verwachten dat we deze pechvogel over enkele dagen terug vrij kunnen laten. Een dikke proficiat aan het snelle optreden van de vinders...

Er werden afgelopen weken meerdere vergiftigingsslachtoffers binnen gebracht. De daders moeten vaak gezocht worden in het jagersmilieu. Zij proberen door het verspreiden van gif vossen, marters en roofvogels in hun jachtgebied te doden. Deze predatoren hebben het momenteel immers gemunt op de jonge hazen, konijnen en ander kleinwild. En het zijn net deze bejaagbare soorten die de jagers in het najaar zelf willen 'oogsten'...

Vergiftigde buizerd gered...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..