Vergiftigde eenden te Neerpelt...

Vanmiddag kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep van een bezorgde fietster uit Neerpelt.

De dame in kwestie fietste langs het Kanaal Bocholt-Herentals en trof langs het water de kadavers van een duif en een gans aan. In de omgeving lagen nog twee eenden en een gans die duidelijk ziek waren. De dieren hadden een slijmerige bek en lagen te schokken op de grond. Ook op het kanaal lagen nog enkele watervogels met dezelfde symptomen.

We stuurden onmiddellijk twee plaatselijke medewerkers naar het kanaal om polshoogte te nemen. Die konden twee ganzen en een eend vangen en brachten die met spoed naar het Natuurhulpcentrum. Ondertussen vertrok van hieruit een interventieploeg naar Neerpelt met kajaks en vangmateriaal. De politie was ondertussen ter plaatse en ook de natuurinspectie werd verwittigd.

Wanneer onze plaatselijke medewerkers in het Natuurhulpcentrum aankomen met de eerste slachtoffers blijken een wilde eend en een gans tijdens het transport overleden. Een andere gans en een eend werden door onze dierenarts onderzocht. Alle symptomen wijzen in de richting van een vergiftiging.

De interventieploeg in Neerpelt kon ondertussen met de kajak nog drie wilde eenden makkelijk uit het water vangen, alsook twee duiven gewoon oppakken. Die laatste waren volgens getuigen gewoon van de brug gevallen. Waarschijnlijk hadden ook deze dieren gif gegeten. Ze zijn er allen erg aan toe. Verder werden nog een aantal dode dieren meegnomen: drie wilde eenden en een gans.

Waarom de dieren zijn vergiftigd is niet duidelijk. Zorgwekkend is dat het gif mogelijk met het kanaalwater meedrijft om elders ook slachtoffers te maken. Wie langs het kanaal in Neerpelt gaat wandelen let er best op dat kinderen niets in hun mond steken en houdt zijn hond best aan de leiband.

Album 'Vergiftigde eenden/ganzen Neerpelt 30-01-13'

Vergiftigde eenden te Neerpelt...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..