Verzwakt smelleken opgevangen...

Vanmiddag kregen we een oproep voor een verzwakte roofvogel uit Dilsen-Stokkem. De melders hadden de vogel al kunnen vangen en een van onze medewerkers werd gestuurd om het dier op te halen.

Via de telefoon hadden we kunnen opmaken dat het waarschijnlijk om een sperwer ging, maar toen onze medewerker ter plaatse kwam bleek het om een smelleken te gaan. Het kleine roofvogeltje was helemaal verzwakt en erg mager. Eenmaal terug op het Natuurhulpcentrum kreeg de vogel stukjes verse muis aangeboden, die in een sneltempo naar binnen geschrokt werden.

Het smelleken kreeg in zijn kooi op onze spoedafdeling ook nog een volledige muis die eveneens onmiddellijk opgegeten werd. Dit dier was duidelijk uitgehongerd. Toch werd de vogel voor alle zekerheid nog verder onderzocht maar er konden geen breuken of andere letsels ontdekt worden.

We hopen deze zeldzame roofvogel op korte termijn terug op krachten te helpen zodat deze snelle jager terug van zijn vrijheid kan genieten. Smellekens lijken in eerste instantie wat op sperwers, maar ze broeden niet in onze streken . Toch worden hier wel vaker overtrekkende of overwinterende exemplaren waargenomen. De najaarstrek van deze roofvogeltjes piekt midden tot eind september. Het betreft hier waarschijnlijk een vogel uit Noord-Europa die onderweg was naar zijn overwinteringsgebieden in Zuid-Europa.

Album 'smelleken'

Verzwakt smelleken opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..