Verzwakte reiger beschoten

Tijdens deze koudegolf hebben heel wat vogels het erg moeilijk om aan geschikt voedsel te geraken. Vooral watervogels hebben het bijzonder moeilijk.

Dagelijks krijgen we koudeslachtoffers binnen als reigers, meeuwen, eenden, ganzen,... Deze vogels zijn sterk afhankelijk van water voor hun voedselvoorziening. Aangezien de meeste plassen nu zijn dichtgevroren moeten deze dieren op zoek naar alternatieven. Zo zie je in deze periode meer meeuwen in de dorpen dan normaal.

Reigers zoeken hun toevlucht op akkers waar ze op zoek gaan naar muizen. Maar ook tuinvijvertjes met vissen zijn in deze periode favoriete reigerplekken. Zeker wanneer die vijvers dankzij fonteintjes minder snel dichtvriezen. Vooral de jonge reigers komen bij ons terecht wegens hongersnood of uitputting. Zij hebben nog niet geleerd om op de akkers naar voedsel te zoeken.

Afgelopen week kregen we opnieuw een reiger binnen, maar deze had een vreemde wonde aan de kop. Zowel links als rechts zat een mooie rond gaatje. Toen we deze verdachte wonde onder de röntgenmonitor bekeken zagen we al snel dat een kogel de boosdoener was. Het projectiel drong net achter de bek binnen en kwam er aan de andere kant net niet uit. Het kogeltje zat onderhuids en is op de röntgenfoto duidelijk te zien.

In deze periode hebben reigers het sowieso al erg moeilijk, en als ze dan een tuinvijvertje vinden dat niet is dichtgevroren, worden ze ook nog eens beschoten...

Verzwakte reiger beschoten

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..