Vijf capucijnapen en berberaap opgevangen...

Deze week werden 6 apen opgevangen in het Natuurhulpcentrum. Een berberaap werd afgestaan omdat het dier agressief werd, en vijf capucijnapen moesten weg uit een laboratorium.

Zondagmiddag stond een groep mensen aan de deur met Manon, een zevenjarig berbervrouwtje. Enkele jaren geleden hadden ze het dier in Marokko gekocht en meegenomen naar België. Geen goed idee bleek achteraf, want enkele jaren later toen de aap in  puberteit kwam begonnen de problemen. Uiteindelijk werd dan beslist om Manon naar het Natuurhulpcentrum te brengen.

Gisteren haalde een medewerker vijf capucijnapen op uit de Universiteit van Namen. De jongen van deze apen zouden getraind worden om mensen met een handicap te helpen: microgolfoven bedienen, CD's insteken, dingen aangeven,... Dit project bleek echter veel te kostelijk, waardoor het afgebroken moest worden. In de jaren hierna deden studenten gedragsonderzoek op de apen, maar nu, tien jaar later, moesten Jane, Lola, Lustucru, Chacha en Louise weg. Een hele aanpassing voor de dieren. Sommige zijn al 28 jaar oud!

In het centrum hebben we nog berber- en capucijnapen, dus we hopen op termijn stabiele groepen te vormen en ze te plaatsen in goede opvangcentra of dierentuinen.

Album 'Capucijnapen uit laboratorium'

Deze capucijnapen werden opgevangen uit het labo van de Universiteit van Namen. De jongen werden getraind om mensen met een handicap te helpen.

Vijf capucijnapen en berberaap opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..