Vijf jonge dasjes...

Gisteren werd een nest van 5 jonge dasjes binnengebracht in het Natuurhulpcentrum.

Het waren onze collega's van de Nederlandse Dierenbescherming die de dieren gingen ophalen. Bij grondwerkzaamheden in de buurt van Maastricht moest een betonnen dekplaat weggehaald worden. Na de afbraak kwam onverwacht een dassennest bloot te liggen. De burcht was volledig vernield, dus moesten de jongen spijtig genoeg weggehaald worden.

Het is de eerste maal dat we zoveel jonge dassen ineens binnenkrijgen. De dasjes hebben de eerste 24uur elektrolyten (een oplossing van mineralen en zouten om aan te sterken) gekregen, maar hebben ondertussen al hun eerste melkmaaltijd achter de rug. Net zoals bij elk ander zoogdier, is deze melk specifiek aangepast aan deze soort.

In de natuur worden alle jonge dasjes eind februari geboren. Het speciale is dat ook net in deze periode de paringspiek is. Dit wil niet zeggen dat na de paring de jongen een jaar tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen vooraleer ze geboren worden.

Dassen hebben een zogenaamde "uitgestelde zwangerschap". Dit wil zeggen dat de bevruchte eicellen zich na de paring niet direct beginnen te ontwikkelen, maar ze gaan zich nestelen in de baarmoederwand. Ze blijven daar als het ware zweven tot in december.

In december is er niet veel voedsel te vinden en beginnen dassen hun vetvoorraad die ze in de herfst hebben opgebouwd aan te spreken. In dit vet zitten hormonen, en hoe meer vet er verbruikt wordt, hoe meer hormonen er in het bloed komen. En het zijn die hormonen die er in december voor gaan zorgen dat pas dan de eicellen zich gaan ontwikkelen tot jongen die dan in februari geboren worden. Een handig systeem, want wanneer de jongen in februari geboren worden, kunnen ze in juni zonder melk, nét wanneer er veel voedsel te vinden is in de natuur!

We hopen dat we het hele nest kunnen laten uitgroeien tot gezonde dassenpups die in de zomer terug de vrije natuur inkunnen. We houden jullie zeker op de hoogte!

Extra informatie en leuke filmpjes over dassen zijn te vinden op www.wild-things.be

Vijf jonge dasjes...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..