Visarend met complexe breuk

Sinds dit weekend verblijft er een visarend op onze spoedafdeling. De vogel werd overgebracht van het opvangcentrum van Oostende.

Een gebroken middenhandsbeentje, dat was de diagnose die onze collega's in Oostende al hadden gesteld. Maar omdat het bijzonder moeilijk is om een dergelijke breuk te spalken, werd de vogel overgebracht naar Opglabbeek. Dierenarts Stef heeft immers al heel wat complexe breuken weten te spalken of te opereren.

Röntgenonderzoek wees uit dat het gebroken metacarpaal botje operatief niet te spalken was. Het botje is immers dun en fragiel waardoor een metalen pin plaatsen, teveel risico zou inhouden. Daarom werd er geopteerd om een aangepaste spalk te gebruiken, vervaardigd uit thermoplastisch drukverband.

Op die manier hopen we de breuk 3 weken stabiel te kunnen houden. In tussentijd wordt een antibioticakuur opgestart om een infectie van de wonde aan de vleugel te voorkomen. Het blijft een zeer delicate breuk en de kans op herstel is gering, maar we proberen toch om deze prachtige roofvogel een tweede kans te geven. Duimen dus....

Visarend met complexe breuk

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..