Vlaamse bunzing heeft het moeilijk ...

In de zomer van 2016 het Usutu-virus en de merels, verleden maand Turkse tortels en tekenbeten en nu lijken we andermaal op een negatieve partnerschap te stuiten: de bunzing en de hondenziekte ...

De hondenziekte, ook wel ziekte van Carré of distemper genoemd, wordt veroorzaakt door het Canine distemper virus en is lid van dezelfde virusfamilie als het virus dat mazelen bij mensen veroorzaakt. Een behandeling tegen dit besmettelijke virus is er niet waardoor jonge, gedomesticeerde honden preventief worden ingeënt. Wilde bunzings of andere marterachtigen die besmet geraken hebben een hele resem van symptomen gaande van ademhalingsproblemen tot diarree en zijn helaas ten dode opgeschreven omdat vaccinatie bij wilde dieren onbegonnen werk is.

Het is geen geheim dat de bunzing, de wilde variant van de gedomesticeerde fret, het de laatste 20 jaar moeilijk heeft om zich te handhaven. De achteruitgang van deze soort is te wijten aan een hele resem factoren: habitatversnippering, een zwakker aanpassingsvermogen in vergelijking met bijvoorbeeld de steenmarter, te sterke schommelingen in prooiaantallen en het verkeer. Het is triest om te weten dat van de 3.207 bunzings die tussen 2012 en 2016 online werden ingegeven op waarnemingen.be maar liefst 51% het label 'verkeersslachtoffer' droegen.

Ondertussen hebben we onze vierde bunzing laten inslapen nadat er hondenziekte was vastgesteld. Op de recentste rode Lijst van Vlaamse zoogdieren van 2014 staat de bunzing als 'kwetsbaar' aangeduid. Het is nog maar de vraag of we komende jaren deze indeling moeten aanpassen naar een kritieker niveau van 'bedreigd' of zelfs 'ernstig bedreigd'.

Vlaamse bunzing heeft het moeilijk ...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..