Vogels vallen raam aan!

 Eén van de meest voorkomende oproepen in het voorjaar gaan over zangvogels die ramen of spiegels aanvallen. Niet onlogisch. In het voorjaar start namelijk de broedperiode voor vogels, en de eerste fase is het afbakenen van een territorium.

Mannetjes moeten indruk maken op vrouwtjes. Naast hun soms geweldig klinkende zang doen ze dit ook door aan het vrouwtje te laten zien dat ze sterk genoeg zijn om een goed territorium af te bakenen waarin jongen veilig en met voldoende voedsel kunnen opgroeien. Een goed leefgebied is kostbaar, en daarom verdedigen mannetjes dit gebied soms agressief tegenover andere mannetjes. 

In weerspiegelende oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld vensters maar ook zijspiegels van de auto, zien ze een zogezegde concurrent die ze kost wat kost willen wegjagen. Urenlang kunnen mannetjes bezig zijn om die concurrent tevergeefs te verjagen en met uitwerpselen bevuilde vensterbanken als resultaat. Niet iedereen is hiermee opgezet, en heel wat mensen nemen hiervoor met ons contact op. Ook voor de vogel zelf zou het zonde zijn om urenlang tijd en energie te steken ni het wegjagen van een concurrent die toch niet te verjagen valt.

Gelukkig is de oplossing simpel. Zorg dat de weerspiegeling (tijdelijk) weggenomen wordt door aan de buitenkant van het raam karton of papier te kleven. De vogel zal zijn spiegelbeeld niet meer waarnemen en wegblijven. Meestal is het voldoende om dit maar enkele weken vol te houden, en het probleem is opgelost.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..