Vos dood in strop

Eerder deze week kreeg het Natuurhulpcentrum een anonieme tip over een vos die in een strop zou zitten.

We kregen de tip van mensen die er via een wandelpad passeerden. Toen we ter plaatse kwamen troffen we niet enkel de vos aan, maar eveneens een reeks andere stroppen.
De vos had zichzelf gewurgd in de strop en was helaas al aan zijn verwondingen overleden, dus onze hulp kon niet meer baten.

Vermits de vallen zich op privé-terrein bevinden zijn er sterke vermoedens dat de eigenaar verantwoordelijk is voor deze stroppen. We kunnen ons immers moeilijk inbeelden dat iemand strikken gaat plaatsen op andermans terrein.
Zeker niet als dat domein volledig omheind is.

De eigenaar bezit ook heel wat watervogels en heeft die naar alle waarschijnlijkheid willen beschermen tegen de vos.
Het is echter niet alleen illegaal doch ook immoreel om vossen te doden.

We besloten er een boswachter bij te halen die onmiddellijk een proces-verbaal opstelde.
De eigenaar was op het ogenblik van de vaststellingen van de feiten niet thuis.

We worden helaas vaker geconfronteerd met dergelijke praktijken.
Het gebeurt geregeld dat mensen uit frustratie zo'n vallen plaatsen omdat ze denken dat daarmee het probleem opgelost is. Dit helpt echter niet!
Een vos heeft immers zijn eigen territorium. En als die vos er niet meer is dan wordt zijn plaats binnen enkele weken weer ingenomen door een andere vos.

De beste oplossing om je pluimvee te beschermen is de kippen 's nachts op te sluiten in een nachthok en de watervogels te voorzien van een grote vijver. Watervogels zoeken instinctief bescherming op die vijver en daar kan de vos ze niet halen.

De mensen bij wie we de gestrikte vos hebben aangetroffen, hadden een vijver die te klein is.
En tja, dan loop je natuurlijk een risico...

Mensen zouden beter moeten leren samenleven met de natuur, want wij zijn het die steeds meer natuurgebieden inpalmen. Wij zijn het die de wilde dieren steeds minder ademruimte geven.
Deze dieren moeten zich al voldoende aanpassen aan de mens, laten wij dus ook opnieuw leren samenleven met hen.
 

Vos dood in strop

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..