Vos/hond...

8 juli 2014

Vos/hond...

Enkele weken geleden kregen we een erg bizar dier binnen.

Het dier werd in een bos in Nederland gevonden en leek zowel op een jonge kale vos, als op een naakthond. Sommige kenmerken deden eerder denken aan een hond, andere, waaronder de geur, deden ons dan weer vermoeden dat het toch om een vos zou gaan.

Wij kwamen er niet helemaal aan uit, dus maakten we enkele detailfoto's van de poten, de weinige vacht die het dier nog had, de kop,... en stuurden deze door naar enkele vossenspecialisten in België en Nederland. Vandaag kregen we dan het definitieve resultaat, we hebben hier te maken met een Sampson-vos. Deze zeldzame mutatie zorgt ervoor dat het dier enkel de korte ondervacht, maar geen bovenvacht heeft. Nog eens extra speciaal is dat "onze" vos zelfs amper een ondervacht heeft.

Verschillende wetenschappelijke instellingen zijn al geïnteresseerd in DNA van de vos om wat meer te leren over deze bizarre afwijking. Vrijlaten is onmogelijk. Het dier zou snel sterven van de koude door het ontbreken van de typische warme vossenvacht. We zijn nu op zoek naar een dierentuin die de vos van ons kan overnemen.

Vos/hond...


Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!