Vos in een wolvenklem...

Vorige week konden onze medewerkers een vos bevrijden uit een wolvenklem in Zutendaal. Het arme dier werd door een fietser aangetroffen in een veld. De vos sleepte zich voort met een reusachtige wolvenklem van 2kg aan zijn poot. Het nieuws wordt nu pas bekendgemaakt omdat de natuurinspectie van het ANB in alle rust de nodige vaststellingen zou kunnen doen.

Hoewel klemmen en stroppen bij wet verboden zijn, worden ze in de praktijk toch nog gebruikt. Dat bleek uit een oproep van een fietser die in een Zutendaals veld een zwaar gehavende vos aantrof. Het dier zat met zijn poot vast in een wolvenklem. Wanhopig probeerde de vos weg te kruipen met de loodzware klem aan zijn poot.

Het is de grootste klem die we ooit hebben gezien in onze geschiedenis. Het moordtuig heeft een diameter van 30cm en weegt meer dan 2kg. Dergelijke tuigen zijn niet alleen voor wilde dieren gevaarlijk, maar ook honden, katten én spelende kinderen kunnen zich er ernstig aan kwetsen.

De vos werd in het Natuurhulpcentrum met de grootste moeite bevrijd van de klem en door onze dierenarts aan zijn poot geopereerd. 2 tenen waren verbrijzeld en moesten met spoed geamputeerd worden. In eerste instantie leek dit voldoende, maar helaas zorgde een infectie voor grote problemen. De volledige poot van de vos infecteerde en een antibioticakuur mocht helaas niet baten. Daarom werd beslist het dier uit zijn lijden te verlossen...

Als we in de actualiteit zien dat jagers zelfs loslopende honden zonder pardon neerschieten en er nu al wolvenklemmen in omloop zijn in Limburg... houden we ons hart vast voor wolven die in de toekomst onze streken zouden aandoen.

Vos in een wolvenklem...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..