Vrijlating koudeslachtoffers

27 maart 2013

Vrijlating koudeslachtoffers

Gisteren werd een aantal koudeslachtoffers vrijgelaten.

Door aanhoudende koude en sneeuw van afgelopen maanden kregen we in het Natuurhulpcentrum nogal wat roofvogels binnen. Vooral buizerds hebben het moeilijk om te jagen wanneer er een dik sneeuwtapijt ligt. Veel prooien zoals knaagdieren blijven immers lekker beschut onder de sneeuw en ook kadavers van dode dieren sneeuwen onder of bevriezen zodat zelfs een buizerd er geen stukjes meer vanaf krijgt.

De verzwakte buizerds werden veelal door wandelaars of natuurvrienden opgemerkt en bij ons binnengebracht. In eerste instantie krijgen ze voornamelijk vocht toegediend en kunnen ze langzaam op krachten komen dankzij verse stukjes muis. In een volgend stadium krijgen ze een binnenkooi ter beschikking en van daaruit gaan ze na enkele weken naar een vliegkooi.

Omdat de koude maar bleef duren hielden we onze buizerds nog bij ons maar ze stonden allemaal te popelen om vrij rond te kunnen vliegen. Omdat er komende dagen geen sneeuw meer wordt verwacht en omdat het gisteren een erg zonnige dag was besloten we om de eerste koudeslachtoffers al vrij te laten.

7 buizerds, 1 torenvalk en 1 reiger kregen hun vrijheid terug. Allemaal dieren die een tweede kans verdienden en ook kregen dankzij de steun van heel wat leden en sympathisanten...

Vrijlating gerevalideerde vogels from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.

Vrijlating koudeslachtoffers


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!