Vrijlating oehoe en slechtvalk...

9 juni 2012

Vrijlating oehoe en slechtvalk...

De laatste dagen mochten we weer enkele leuke soorten vrijlaten.

We krijgen de laatste tijd erg veel dieren binnen, maar gelukkig kunnen we er ook veel vrijlaten. Vorige week konden we in zuid-Europa een groep van 35 blauwe eksters vrijlaten, gisteren en vandaag hielden we het dichter bij huis en mochten een jonge oehoe en slechtvalk terug genieten van hun vrijheid.

De oehoe werd woensdag opgehaald door een medewerker. Het jonge dier was helemaal doorweekt door de hevige neerslag, en zag er maar zielig uit. Gelukkig waren er geen verdere problemen, en na een nachtje onder de warmtelamp zag het dier er al een pak beter uit. Toch hielden we hem nog tot gisteren in de Intensive Care om nog wat extra aan te sterken.

Oehoes doen het vrij goed in Wallonië, maar in Vlaanderen zijn ze nog erg zeldzaam. In Limburg broeden maar 2 koppels, en deze oehoe was een jong van één van deze twee koppels, een unieke vogel dus! Gisteren trokken we dan samen met de vinder naar de vindplaats waar we de oehoe terug vrijlieten. De oudervogels waren nog in de buurt, en zullen zich verder over het oehoejong ontfermen tot het volledig zelfstandig is.

De jonge slechtvalk heeft helemaal niet lang in het Natuurhulpcentrum moeten blijven. Vanmorgen zijn we het dier gaan ophalen in Genk. Het had net het nabijgelegen nest verlaten, en zoals zovele dieren lukt het vliegen niet altijd vanaf de eerste poging. Omdat het slechtvalkenjong toch van een hele hoogte naar beneden was getuimeld, onderzochten we hem even in het Natuurhulpcentrum. Alles was gelukkig in orde, dus had het geen zin het dier nog langer bij ons te houden. Op de vindplaats lieten we het dier vrij, en dit keer lukte het vliegen al veel beter!

Foto slechtvalk: Nanuska Beutels

Vrijlating oehoe en slechtvalk...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!