Vrijlating roofvogels...

Zondag konden we een groot aantal koudeslachtoffers én onze bekende "buizerd met extensions" terug vrijlaten!

Omdat het moeilijk is om aan voldoende prooidieren te raken wanneer de bodem bedekt is met een dik sneeuwtapijt, raakten een tijdje geleden heel wat roofvogels in de problemen. Sommigen raakten zelfs zo verzwakt, dat ze amper nog konden vliegen. Gelukkig werden een heel aantal pechvogels opgemerkt, gevangen en binnengebracht
in het Natuurhulpcentrum.

In onze Intensive Care kregen de dieren, naast hun gewone voedsel, ook nog extra vocht toegediend, zodat ze snel terug op krachten konden komen. Voor alle zekerheid gingen we in onze grote vliegkooien na of de vogels goed genoeg konden vliegen én jagen.

Voor de meesten was dit het geval, dus konden we naar een geschikt natuurgebied rijden om de roofvogels, enkele buizerds, torenvalken en sperwers, terug vrij te laten in de natuur.

Naast deze verzwakte dieren konden we ook nog de bekende “buizerd met extensions” terug vrijlaten. Deze buizerd werd binnengebracht met gebroken en uiteengerafelde staartpennen. Normaal gezien zou het maanden duren vooraleer alle staartpennen zouden uitvallen en terug opnieuw aangroeien. Omdat we de vogel zolang liever niet in een kooi houden, voorzagen we hem van heuse “extensions”, volledig intacte staartpennen van een overleden buizerd die over de restjes van de staartpennen van de buizerd geschoven en vastgelijmd werden.  Het volledig verhaal kan je hier lezen.

Gedurende enkele weken hebben we de vogel goed in het oog gehouden om na te gaan of de vogel goed kon vliegen, en of de extensions goed bleven zitten. Alles bleek in orde, dus mocht ook deze vogel vrijgelaten worden.

Langzaamaan zullen de staartveren van de “nepstaart” uitvallen, totdat uiteindelijk een volledig nieuwe staart is gegroeid.

Vrijlating roofvogels...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..