Vrijlating roofvogels...

Zondag mochten we op enkele evenementen een aantal roofvogels vrijlaten.

De maand september is traditioneel een maand met veel vrijlatingen. In het bijzonder de roofvogels en uilen mogen vanaf nu terug genieten van een leven in de vrije natuur.


De meeste dieren zijn als jong uit het nest gevallen, na bijvoorbeeld een zware storm of het omkappen van bomen. Enkele buizerds kwamen ook van de militaire luchthaven van Kleine Brogel. Daar broeden elk jaar enkele buizerdkoppels vlak naast de landingsbaan. De oudervogels kennen het gevaar van de opstijgende en landende vliegtuigen, maar de jonge dieren niet, en dit kan zorgen voor zeer gevaarlijke situaties.


Veel jonge dieren kregen met  een tijdlang stukjes muis, aangereikt met een pincet in de Intensive Care, vooraleer ze langzaamaan zelfstandig leerden eten. Om te zorgen voor een constante aanvoer van muizen hebben we in het Natuurhulpcentrum een eigen muizenkwekerij, waar jaarlijks duizenden dieren gekweekt worden.


Eenmaal ze zelfstandig eten, mogen de jonge roofvogels naar onze grotere buitenkooien waar ze niet alleen dode, maar ook levende muizen krijgen. Dit om ze stilaan voor te bereiden op een leven als roofdier.


Jagen in een kooi is echter nog helemaal wat anders dan jagen in de vrije natuur, vandaar dat we ook de periode van de vrijlating zo goed mogelijk proberen te kiezen. En dé ideale periode is nu. Op dit ogenblik zijn veel boeren hun maïs aan het maaien, en tijdens dit maaien vallen veel restjes maïs op de grond. Ideaal voor muizen, die daarom in deze periode in groten getale aanwezig zijn op de open velden om hiervan te profiteren. En dit is dan weer ideaal voor onze roofvogels, zodat ze goed kunnen leren jagen vooraleer de koude winter eraan komt.


Omdat vrijlatingen van dieren altijd dé hoogtepunten vormen van het werk in het Natuurhulpcentrum, is het altijd leuk als we deze momenten kunnen delen met natuurliefhebbers. Daarom werden zondag op verschillende evenementen roofvogels vrijgelaten. Zo gingen we tweemaal naar het evenement “Nationaal Park in Beweging”in het Nationaal Park in Zutendaal, waar we de hulp kregen van acteur én dierenvriend Pol Goossen, en naar de feestelijkheden rond het 20-jarige bestaan van het Heempark in Genk waar buizerds, torenvalken en steenuilen werden vrijgelaten. Enkele tientallen roofvogels en uilen worden de volgende weken vrijgelaten.

Vrijlating roofvogels...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..